foto

roos

<bloem

bloem

 

Buxus stekken!!!
Het nemen van de stek

Neem een goed afgerijpte stek vanaf september tot maart. De onderste 3/4 centimeter wordt van bladeren ontdaan. Dit kan met een scherp mesje worden gedaanNeem een goed afgerijpte stek vanaf september tot maart.
De onderste 3/4 centimeter wordt van bladeren ontdaan. Dit kan met een scherp mesje worden gedaan. De stekken hebben best een donkergroene kleur met wat vertakkingen, maar ook zonder vertakkingen gaat het prima. De stek moet ongeveer 7cm centimeter lang zijn.

De voorbereiding

In een piepschuim bakje gaat dit uitstekend maar voorzie toch een paar gaten in de bodem. Vul het bakje met stekgrond tot 1 cm van boven. Aandrukken en water geven.

Nu bent u klaar om de stekken te plaatsen. De stekken zijn best van het zelfde formaat. Plaatst nu de stekken zo dicht mogelijk bij elkaar dit bevordert de wortelvorming. In zo een kistje kunnen wel 250 stekken of meer. Stekpoeder is voor buxus niet nodig.

Het stekken zelf

laats de stekken op een beschutte plaats niet in de zon. In het voorjaar mag en kan dit buiten, controleer regelmatig de stekken op te droog of te nat. In het najaar de stekken binnen in de serre overwinteren.

Na de winter uitplanten in pot of volle grond. In het najaar kan u de stekken beter binnen in een serre laten overwinteren. In het voorjaar kan u ze reeds in potjes of in volle grond uitplanten.

Veel succes Dirk

Buxus kan je zeer gemakkelijk vermeerderen door stekken te nemen.