foto

roos

<bloem

bloem

 

Composteren
Voordeel van compost:

• Maakt de grond vruchtbaarder.
• Verbetert de structuur van de grond.
• Zandgrond droogt minder snel uit.
• Bodemerosie vermindert.
• Planten worden beschermt tegen ziekten en plagen.
• De prijs van compost is zeer laag.
Een composthoop is de gemakkelijkste vorm van composteren en is voornamelijk geschikt voor grote hoeveelheden tuinafval. De hoop wordt laagsgewijs opgebouwd tot een hoogte van meer dan 1,5 meter. Het is belangrijk dat er vele soorten tuinafval op de hoop worden gegooid. De composthoop moet een groot volume hebben omdat de zijwanden onbeschermd zijn. Langs deze onbeschermde zijwanden verdampt er immers veel water en verdwijnt er veel warmte. Bij een te klein volume zou de hoop dus niet genoeg kunnen composteren.

De compost van vorig voorjaar word eerst nog eens omgekeerd om daarna gezeefd te worden.

Het zeefden vraagt veel intensieve arbeid 
maar ik doe het met veel plezier

Alle te grote en niet verteerde materialen worden op de nieuwe composthoop gestort

Compost op een bestaand gazon

Voor het eerst heb ik deze winter compost op het bestaande gazon gestrooid. Na een paar weken en een aantal regen buien zal de compost bijna volledig ingewerkt zijn door de weersomstandigheid. Hierbij reken ik op de voordelen van compost die hierboven zijn vermeld. Het resultaat ziet er in eerste instantie niet mooi uit. De grasmat is volledig zwart geworden.

Geen nood naenige tijd is de compost verdwenen tussen de grassprietels. Het gazon zal daardoor ook veel sterker worden, water en meststoffen worden niet uitgespoeld.
Egels en vogels komen in je composthoop etensrestjes en wormen zoeken. Op een hoop geveegde bladeren vormen voor egels een goede slaap- en overwinteringsplaats.