foto

roos

<bloem

bloem

 

Eekhoorns

Enkele kenmerken van de eekhoorn

In onze tuin komt vooral de Europese rode eekhoorn voor. Hij komt voornamelijk voort in loofbossen, gemende bossen, naaldbossen. De eekhoorn eet graag noten, zaden, fruit, vogel eieren, insecten. In het wild hebben de meeste eekhoorns hun nest in holle bomen. Alhoewel wij bij ons de nesten gewoon open en bloot gemaakt zijn. Het is een diertje dat steeds druk bezig is met het verzamelen van voedsel, het grootbrengen van de jongen of anders gewoon te spelen.

De eekhoorn is een echte boombewoner die als een acrobaat door de bomen rent en springt. Maar ook op de bodem is hij goed thuis. In oktober als de tijd van de walnoten er zijn maken de eekhoorns er dankbaar gebruik van om de noten overal weg te steken. Zodoende dat er in de tuin overal kleine walnotenbomen uit de grond schieten. In de winter kan u ook de eekhoorns bijvoederen ze eten dan voornamelijk noten of doen beroep op de voorraad die ze hebben verstopt in de tuin. In december beginnen ze reeds te paren. Per seizoen heeft het wijfje diverse partners. Het wijfje werpt gewoonlijk tussen 3 of 5 jongen.

Eekhoorns en de winter

Een winterslaap doen de eekhoorns niet, ze blijven warm in hun nest en leggen voedselvoorraden aan. Wel zijn ze 's winters niet zo actief. De voedselvoorraden worden in de de herfst aangelegd. De plek waar ze hun voorraad hebben verstopt vergeten ze niet. Doordat eekhoorns niet alle voorraden terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos. Eekhoorns leven alleen en hebben een eigen leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht. Ze bouwen nesten van 25-50 cm doorsnede. Deze nesten maken ze in boomkronen en worden gemaakt van twijgen van zowel van loof- als naaldhout. Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals gras en mos.

Acrobaat

De voorpoten zijn veel korter dan de achter poten en van stevige klauwen voorzien. Hiermee grijpt het dier zich aan de boomstam vast als hij omhoog klimt. Bij het springen door de takken doet de omvangrijke pluimstaart dienst als evenwichtsorgaan. Met dank aan gardensafari voor het gebruik van de foto's

©www.denbosrand.be  
Dit eekhoorntje is gefotografeerd in onze tuin