Gratis Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de tuin...nieuwe bloemstukjes en andere hobby's schrijf u in op onze nieuwsbrief !!!!

 

Planten in de kijker
Akebia quinata....Winterharde klimplant (tot zes meter hoog), geschikt voor elke 'normale' tuingrond. Steun voorzien, klimt met windende ranken. In een tuincentrum is de plant zelden te koop. Het decoratieve blad blijft bij Akebia de hoofdzaak. De ranken zijn erg bruikbaar voor bloemschikken, daar ze zeer soepel zijn en probleemloos in alle richtingen om te buigen zijn. Bloeit in het voorjaar april , mei met heerlijk rodekoolkleurige bloemen die heerlijk zoet geuren. Deze plant geeft geen problemen met ziekte of insecten ( bladluizen, wit ziekte..enz.
Aster... Ze geven de najaarsborder kleur en lokken vlinders de tuin in. Aster verlengen het tuingebeuren tot in november. Ze combineren mooi met siergrassen en andere vaste planten. De Aster laterifolius horizontalis, lady in black en prince combineert een donker blad en massa's bloempjes aan sterk vertakte stengels. De bloemen zijn wit met een rozerood hart. De grootste kwaliteit van deze planten ligt in zijn stevige groei, dit zijn dus uitstekende planten om andere planten te steunen en mogen in de border niet ontbreken.
Heuchera Caramel.... is toch wel een uitzonderlijke kleur daardoor is deze plant een topper. Bloeit in juni en juli met witte bloemen. Wat deze plant ook nog zo speciaal maakt is dat de weeromstandigheden en de standplaats een invloed hebben op de kleur zodat dit deze voordurend veranderd...bladhoogte20 cm ....bloemen 40 cm ...
zon, halfschaduw, schaduw
Bladkleur:geel, oranje bruin,
Agapanthus...Afrikaanse lelie... De plant is niet winterhard hou de plant op een koele, onverwarmde, maar vorstvrije plaats in huis over. Bloeitijd: juni-september. Standplaats: Het zijn echte zonaanbidders die tijdens de groei- en bloeiperiode echter wel veel water nodig hebben. In een mooie terracotta pot komen ze op balkon of terras goed tot hun recht. Om de drie jaar kan de plant verpot worden zodat hij zich verder kan ontwikkelen. Mocht hij uiteindelijk te groot worden dan kan de plant zonder probleem worden gescheurd. Gebruik een goede potgrond waardoor leem is gemengd en geef af en toe een beetje mest die stikstofarm moet zijn oa beendermeel, bloedmeel
Verbena bonariensis ..Nederlandse naam: ijzerhard Kleur:paars sterk vertakkend Hoogte: 125 cm... Voorkeur: zon-halfschaduw . Een grote groep Verbena's geeft het meeste effect. Verbena bonariensis bloeit van begin juli tot aan de eerste nachtvorst, het is dan ook één van de langst bloeiende planten.
Geranium "Rozanne"...Deze geranium is een absolute topper. Deze vaste plant bloeit van eind mei tot de eerste nachtvorst. Weinig planten of geen vaste planten doen beter. Plant ze op een zonnige plaats of lichte schaduw. Wanneer u dit leest staat deze geranium nog in bloei (6 december 2006)
Helleborus... is op dit ogenblik een plant die niet te missen is in de tuin. Opvallend is de vroege bloei van de vaste winterharde plant. Reeds vroeg in het voorjaar begint deze te bloeien als andere planten nog in winterslaap zijn. Helleborus verlangd een schaduwplaats en goed doorlaatbare grond. Gekneusde en zieke bladeren worden steeds verwijderd. Er zijn verschillende variëteiten met mooie kleuren, wanneer je een Helleborus aankoopt koopt er in bloei zo bent u zeker v/d kleur. Helleborus kunt je vermeerderen door te scheuren, of door zaailingen te nemen dit alles in het voorjaar.
Echinacea of zonnehoed... is de laatste nieuwe trend op gebied van zomerse vaste planten. Het hele geslacht is in beweging en de meest fantastische vormen en kleuren komen voor in dit nieuwe assoriment. De herkomst van deze statige, stevige en decoratieve vaste plant is de prairie van Noord Amerika. Het zijn uitgesproken vlinder- en bijenplanten die bloeien in de zomer. Plant ze in de volle zon, ze houden van kalk en geef ze veel meststof.
Echinacea... De nieuw veredelde variëteiten hebben kleuren en vormen die er soms onnatuurlijk uitzien, maar ze blijven verbazen. In Amerika is het een ware rage om de verschillende soorten te verzamelen, dit waait nu over naar europa en de volgende jaren zal er meer en meer gebruik gemaakt worden van deze planten. Ook na de bloei blijven de uitgebloeide bloemen Terwijl de plant vroeger vooral omwille van de medicinale eigenschappen geapprecieerd werd, heeft men de laatste jaren de plant ook als een echte waardevolle tuinplant ontdekt.mooi. Het zijn dan vooral de harde kegels die de aandacht trekken.
Humulus (hop)...Vooral voor het bloemschikken is hop een erg bruikbare plant. In een tuincentrum is de plant zelden te koop. Deze niet zelfhechtende klimplant kan tot 6 m hoog groeien. Een krachtige groeier,het bladoppervlak is ruw. de stengels. zijn behaard en bij aanraking lijkt het wel een stekelige baard. Hop verlangt geen speciale grondeisen. Hop wordt voornamelijk voor zijn hopbellen gehouden die als ze gedroogd zijn prachtig kunnen verwerk worden in bloemstukken. Ieder voorjaar terug snoeien tot 30 cm.
Sedum aizoon... is de vroegst bloeiende Sedum van de hogere soorten. De bloeiperiode valt reeds half juni en gaat door in juli wat uitzonderlijk vroeg is voor een hogere sedum soorten. De plant is overladen met gele tuilen en wordt ongeveer 60 cm hoog. Het is een uitstekende borderplant voor de gele border maar laat zich makkelijk combineren met het blauw en wit. Na de bloei blijft de plant nog lang mooi door de oranje zaaddozen die in de herfst mooi bruin worden, daardoor is de plant zeer bruikbaar in de border. Deze plant is ook zeer in trek bij de bloemschik-liefhebbers daar de zaaddozen heel decoratief zijn en lang mooi blijven in een bloemstuk. Regelmatig de plant delen om sterke planten te krijgen die lang bloeien Een plant die het zeer goed doet op droge grond zelf als is die stenig.
Persicaria affinis "duizendknoop"...De gewone Persicaria affinis begint ongeveer in juni te bloeien maar deze stopt pas in oktober. Het is een bodembedekker van 25cm hoogte en behoord bij de vaste planten. Standplaats: volle zon tot halfschaduw
Grondsoort: goed doorlatende, voldoende vochtige humusrijke grond
In de winter is hij bruin verdord maar komt mooi terug in de zomer. 
Sedum "purpel emperor"...Sedum's zijn liefhebbers van de zon. Ze slaan water op in hun vlezig blad. Hierdoor zijn ze in staat om grote droogte periodes te overbruggen . Ze doen het dus best op droge zandgrond en dit zonder voeding. Diverse kleuren zowel in blad of in de bloem maken dat deze planten in de border niet mogen ontbreken. Eén dat er zeker uitspringt en dat ieder jaar veel aandacht krijgt van de tuinbezoekers is wel "sedum purpel emperor". Met het donker blad is het een echte blikvanger in de border.... winterhard