foto

roos

<bloem

bloem

 

Vijver aanleggen
Dit dit artikel gaat over hoe ik onze vroegere vijver heb aangelegd.
Er zijn misschien betere methodes maar deze is zeker geslaagd.
Het eerste werk was de vorm van de vijver te bepalen .
De grote van de vijver moet in verhouding zijn met het budget dat u wil spenderen aan de vijver. Deze vijver is een natuurlijke vijver dat wil zeggen dat er geen filterinstallatie aanwezig is. Wel een fonteinpomp om wat beweging en zuurstof in het water te krijgen. Deze winter gaan we ook nog een zuurstofpomp bijplaatsen.
Benodigdheden:
Een koord om de vorm van de vijver te bepalen ( niet op foto).
Ecolat voor de rand van een hoogte van 15 cm of 20 cm,
op rollen van 25 meter te verkrijgen in vijverspeciaalzaak.
Laserwaterpas of een pasdarm (bouwvakkers)
Rubberfolie 1 mm 1 kubiek lavakorrels
Een schop en kruiwagen en veeeeeeeeel goesting

Hoe gaan we te werk.

Eenmaal we de vorm hebben bepaalt plaatsen we nu de ecolat op de aarde en plaatsen we om de 2,5 meter een pas zodoende de vijverrand perfect horizontaal is. Nu slaan we om de 50 cm een paaltje in de grond tot op 2 cm van de rand van de ecolat.
Daarna bevestigen we de ecolat met vijzen aan de paaltjes. Zodoende ligt onze vijver 15 cm boven het grond niveau, waarmee u een mooi effect krijgt als u de vijver van op een afstand bekijkt. Nu begint het zwaardere werk het uitgraven van de grond.
Om de vijverrand te verstevigen kunnen we de bovenste grond gebruiken om deze aan te vullen aan de buiten kant van de vijverrand aangezien deze 15 cm boven het grondniveau ligt. Nu maken we verschillende dieptes in onze vijver gaande van 15 cm...40...60 cm tot 1 meter het diepste punt van onze vijver.
Om zoals aan een voorgevormde vijver een opstaande rand aan de verschillende niveau te maken heb ik een draineerbuis van 10 cm gebruikt die ik op de rand plaatste. Om de draineerbuis op zijn plaatst te houden kan u deze opvullen met zand. Eens alles klaar is plaatst u de beschermdoek en daarna de folie. Laat de vijver half vollopen met leidingwater en plaatst daarna de lava korrels op de verschillende niveaus laat dan verder vollopen zo weet u ook precies hoeveel liter de vijver bevat. Bij ons kwam dat neer op 20.000 liter. Laat nu de vijver een week rusten om daarna het teveel van beschermdoek en folie af te snijden.
Daarna aanvullen met grond zodat de folie goed vast komt te zitten.
Aan planten rond de viiverrand heb ik gedaan met cotoneaster darmaarie een groenblijvend heestertje dat in mei bloeit met witte bloemetjes en zo de zichtbare folie zomer en winter volledig wegsteekt.
Enkel nog veel zuurstofplanten voor de vijver en geduld.