Cultuurgewassen die worden geteeld met het oog op het verkrijgen van voedingsmiddelen, technische grondstoffen en veevoeder.
Tot de landbouwgewassen behoren granen, peulvruchten, voedergewassen, oliehoudende zaden, aromatische oliën, technische gewassen, groenten, geneeskrachtige planten, bloemen, fruit, bessen, aardappelen, suikerbieten en druiven.
Granen worden onderverdeeld in granen en peulvruchten. De meeste broodgraangewassen (tarwe, rogge, rijst, haver, gerst, maïs, sorghum, gierst, chumiza, mogar, paiza, dagussa enz.) behoren tot de botanische familie van de granen; boekweit behoort tot de boekweitfamilie; meelamarant behoort tot de amarantfamilie. Graankorrels bevatten veel koolhydraten (60-80% van de droge stof), eiwitten (7-20% van de droge stof), enzymen, vitamine B-complex (B1, B2, B6), PP en provitamine A, wat bepalend is voor de hoge voedingswaarde voor de mens en de waarde voor voederdoeleinden.
De zaaddragende leguminosen (peulvruchten, in de keuken gewoon peulvruchten) zijn een groep van bepaalde planten van de orde der peulvruchten, die worden gekweekt voor hun vruchten die geschikt zijn voor de voeding.
Voedergewassen zijn landbouwgewassen die worden geteeld om dieren te voederen.
Voedergewassen zijn meerjarige en eenjarige voedergrassen (voor grasland en groen zomervoedergewas, groene massa voor hooi, voor hooiwinning, kuilvoer, grasmeel), kuilgewassen (maïs, zonnebloem, enz.), voederwortelgewassen (bieten, rapen, koolraap, wortelen), voermeloenen (pompoen, pompoenpompoen, watermeloen).
Oliegewassen zijn planten die worden geteeld voor de productie van vette oliën. Het omvat eenjarige en overblijvende planten van diverse families: composieten – zonnebloem, saffloer; peulvruchten – sojaboon, pinda; labaceae – perilla, lallemanthus; olijf – olijf, kruisbloemigen – koolzaad, mosterd, roodoog, enz. Sommige daarvan zijn tropische bomen (kokosnoot, oliepalm, cacao, tung); andere zijn kruidachtige planten die in een gematigd klimaat worden geteeld (sojaboon, zonnebloem, canola, olievlas, enz.). De meeste oliehoudende gewassen accumuleren vette olie in hun zaden en vruchten, sommige, zoals chufa, in hun knollen. Sommige daarvan produceren vaste oliën (palm, cacao, wasboom) en vloeibare oliën (olijf, tung, kruidachtige planten). De grondstof voor de olie-industrie zijn, naast oliehoudende gewassen, de zaden van spingewassen (katoen, langstengelig vlas, hennep), sommige etherische oliehoudende planten (koriander, komijn, anijs) en de vruchten van notengewassen (walnoten, amandelen, pijnboompitten). Vette olie wordt ook geproduceerd uit maïs- en tarwekiemen, perzik- en abrikozenpitten (pitolie), enz.
Soja-, pinda-, zonnebloem-, olijf-, raap-, sesam- en ricinusolie zijn van primair belang in de wereldlandbouw.
Etherische olieplanten zijn planten die geurige etherische oliën, vluchtige verbindingen die bijna onoplosbaar zijn in water, bevatten in speciale cellen (etherische oliegangen) of in klierharen. Het zijn complexe mengsels van verschillende organische verbindingen: terpenen, alcoholen, aldehyden, ketonen.
Deze planten begon men etherische olie te noemen in de XIXe eeuw, toen men industriële hoeveelheden van geurstoffen begon te verkrijgen – hoofdzakelijk etherische oliën. Maar ze zijn al duizenden jaren in gebruik. Cleopatra gebruikte aromatische wrijfsels van geurige kruiden. Avicenna waardeerde munt als een middel tegen hart- en vaatziekten. Meer dan 3000 plantensoorten die behoren tot de Paraplu, Jaspis, Wortel, maar commercieel belangrijk in de wereld zijn ongeveer 200 soorten.
De grootste hoeveelheid etherische oliën zit in bloemen en vruchten, minder in bladeren, stengels en ondergrondse organen. De hoeveelheid olie varieert van nauwelijks zichtbare sporen tot 20-25% op basis van de droge stof. De meeste planten met etherische oliën – tot 44% van alle soorten – groeien in de tropen en subtropen (citrusvruchten, kruidnagel, laurier, kaneel en gember). Er zijn commerciële aanplantingen van deze gewassen. In de middenzone worden hoofdzakelijk kruidachtige etherische oliën zoals koriander, salie, basilicum, komijn, anijs, patchoeli, venkel en kalmoes geteeld en in het wild geoogst. De meest waardevolle oliën worden gevonden in essentiële olieplanten van de families Gember, Santalum, Laurier, Roos, Geranium en Wortel.
Etherische oliën worden gebruikt in de parfumindustrie (rozen-, jasmijn- en lavendelolie), de zeepindustrie, de zoetwaren-, de farmaceutische, de likeur- en de voedingsmiddelenindustrie (aroma’s en smaakstoffen).
Onder de planten met etherische oliën bevindt zich een groot aantal geneeskrachtige planten – eucalyptus, kamfer, munt, peterselie, tijm, rozemarijn en ruta.